Pornómentes gyermekkort!

2024.05.03

A gyermekeket zaklatók 7 csábítási taktikája: olyan vészjelző szavak, amelyeket minden szülőnek ismernie kell.

Szerző: Kimberly King 

(A cikket eredetileg a Defend Young Minds jelentette meg 2023. április 14-én. Az angol nyelvű szöveg a Defend Young Minds honlapján található meg.)

2023. április 14.

A vendégbejegyzést a díjnyertes szerző, tanár és a szexuális zaklatás megelőzésének szaktekintélye, Kimberly King írta. Eredetileg 2020. április 14-én jelent meg és 2023. április 14-én lett frissítve.

Szülőként mindnyájan meg akarjuk óvni gyermekeinket minden veszélytől. Megtanítjuk őket a kézmosásra, csöndben maradni, bekapcsolni a biztonsági övet és biciklizéskor felvenni a bukósisakot.

Forrás: digitalhungary.hu
Forrás: digitalhungary.hu


A szexuális zaklatás megelőzése ennél egy kicsit bonyolultabb.

A jó hír az, hogy minimális időbefektetéssel a szexuális zaklatás megelőzése érdekében végzett oktatással a szülők és gyerekek képességeket sajátíthatnak el. A szexuális zaklatás megelőzésének megismerése segíthet a szülőknek azonnal megvédeni gyermeküket.

A zaklatók különleges módszereket, számos technikát és trükköt alkalmazva választják ki és manipulálják áldozataikat. Először megpróbálnak a gyermek és a család bizalmába férkőzni, és csak ezután kezdik el behálózni őket.

A gyerekzaklatók által használt taktikák és trükkök megismerése segíti a szülői tudatosságot. Itt van néhány zaklatók által használt vészjelző kifejezés és taktika.


1. "Tudsz titkot tartani?"

A szexuális zaklatás a titok leple alatt zajlik. Ha a gyermekednek egy felnőtt ilyen kérdést tesz fel, az HATALMAS figyelmeztetés.

A képzett zaklató először ártatlannak tűnő titok megtartására kéri a gyereket, ilyeneket mondhat:

  • "Ez a kis édességevés maradjon a mi titkunk!"
  • "Ne mondd el anyának, hogy vacsora előtt fagyit ettünk!"

Ezek apró, ártalmatlannak tűnő titkok. Azzal a magabiztossággal felvértezve, hogy a gyermek megtartotta ezeket az apró titkokat, a bántalmazó továbbhalad a szexuális zaklatás irányába, ezen viselkedésével kapcsolatban is titoktartást követelve. Azon a ponton a gyermek olyannyira bűnösnek érzi és szégyelli magát, hogy úgy érzi, nem beszélhet róla.

Ezt teheted:

Mondd el a kisgyermeknek, hogy a szülei előtt soha ne titkolózzon.

2. "Különleges barátom vagy."

Barátság

A bántalmazók a gyermekkel közös érdeklődés alapján próbálnak kapcsolatot építeni. Azzal is próbálnak a bizalmukba férkőzni, hogy a gyermekben a különlegesség vagy egyediség érzetét keltik. A zaklató azzal próbálja a kiszemelt áldozat vonzalmát elnyerni, hogy megosztja vele azokat a dolgokat, amelyeket mindketten kedvelnek.

Ezt teheted:

Emlékezz arra az ökölszabályra, hogy a gyerekeknek koruknak megfelelő barátokra van szükségük, a felnőtteknek pedig felnőttek barátságára.

3. "Töltsünk együtt minőségi időt egyedül."

Elszigetelés

Fontos figyelmeztető jel! A felnőtteknek felnőtt barátaik vannak és nem "különleges" gyermek barátaik. Bármilyen olyan tevékenység, ami azt követeli meg, hogy a felnőtt és a gyermek egyedül legyen nem biztonságos, különösen éjszaka. A bántalmazók néhány viselkedésformát normálisnak próbálnak feltüntetni, ezzel csökkenteni a gátlásokat. Szóval az olyan helyzet, ahol a gyermeknek ruhát kell cserélnie, vagy pizsamapartiznia, az természeténél fogva kockázatosnak tekinthető.

Ezt teheted:

Vezesd be a hármas szabályt. A szabály értelmében mindig legalább három személy legyen jelen – egy felnőtt és két vagy több gyermek, vagy két felnőtt és egy gyermek.

4. "Szüksége van valakinek egy ölelésre?"

Vonzalom.

A kedves hátbaveregetés, elköszönéskor adott ölelés, sok esetben teljesen elfogadható. Emiatt sok zaklató keres olyan karriert, ahol könnyen gyerekek közelébe férkőzhet. Figyelj oda a gyermeked más felnőttek fizikai közeledésére adott válaszára és komfortszintjére.

Ezt teheted:

Tanítsd meg gyermekeidnek, ha valaha is számukra kellemetlen fizikai érintkezésre kerül sor egy felnőttel, mondják el neked. A kicsikkel már a kezdetektől tanuljátok meg, mi az a belegyezés és a testi függetlenség.

5. "Akarsz hallani egy disznó viccet?"

Humor.

A zaklató viccekkel és játékokkal tudja magához édesgetni a gyermeket. Általában széles közönség előtt is vállalható tartalmakkal kezdődnek. De hamarosan átcsapnak disznó viccekbe, online pornográfia mutatatásába vagy szexuális játékokba.

Ezt teheted:

Ha a gyermeked elég idős az internet használatához, ellenőrizd a leveleit és a közösségi médiában váltott üzeneteit. A zaklatók egyértelmű anyagokat küldhetnek a közösségi média alkalmazásain keresztül. A gyermekedtől kérhetnek vagy követelhetnek nem megfelelő képeket. A gyerekek könnyen csapdában érezhetik magukat és megrémülhetnek ebben a kényelmetlen helyzetben.

Gondold át az olyan alkalmazások letöltését, mint a BARK, ami védi és ellenőrzi gyermekedet.

6. "A szüleid nem értenek meg. Tudom, mit érzel."

Együttérzés.

A gyerekek néha elszigeteltnek vagy magányosnak érezhetik magukat, különösen a családi gondok idején. Különélés, válás, a család szerkezetében vagy élőhelyében beállt változás sebezhetővé teheti a gyerekeket.

A zaklatók gyakran célozzák meg azokat az együttérzésre vágyó gyerekeket, akik elkülönülnek társaiktól.

Ezt teheted:

Ha a családod zaklatott időszakon megy keresztül, figyelj jobban oda. Egy rátermett családi tanácsadó segíthet megoldani ezeket a gondokat.

7. "A szüleid sosem bocsátják meg, ha megtudják mit tettünk, nem mondtál nemet!"

Szégyen.

Egy gyermek nem képes beleegyezését adni a szexuális kapcsolathoz. A hibáztatás/szégyen játékot nehéz kezelni. A zaklató a gyermek zavarát és félelmét használja ki, hogy az áldozata feletti irányítást fenntarthassa.

Ezt teheted:

A gyerekeknek tudniuk kell, nem számít mennyi ideje tart a nem megfelelő érintkezés vagy zaklatás, az SOHA nem az ő hibájuk, te mindig ott vagy, hogy segíts, megvédd és szeresd őt.

A felkészült gyermek kisebb eséllyel válik célponttá.

A szülők mérhetetlen felelősséget hordoznak, abban a tekintetben, hogy családjukat megvédjék a szexuális zaklatással szemben. A legjobb módszer, ha a magad és gyermekeid szexuális zaklatással kapcsolatos képzésével még egy védelmi szintet állítasz fel.

A szexuális zaklatást meg lehet előzni, ha a szülők elég ismerettel rendelkeznek, ezáltal a kockázatokat minimálisra tudják csökkenteni.

Fordította: Tömöri Krisztina.

A gyermekeddel való beszélgetéshez ajánlott könyvünket innen tudod megrendelni.