Ökológiai pálfordulás, lehetséges?

2021.05.12

A Nagyböjt a lemondás ideje, de a megtérés, a helyreállítás ideje is, mely során helyére tehetjük nemcsak a lelki szemetünket, de az életünk során felhalmozott, a környezetet terhelő szemetünket is. Hiszen nemcsak lelki, de testi emberek is vagyunk, azaz a tettek embereivé is válnunk kell.

Ahogy Szent II. János Pál pápa mondta: "Bátorítanunk és támogatnunk kell (...) az "ökológiai megtérést", amely az utóbbi évtizedekben az emberiséget érzékenyebbé tette a katasztrófára, mely felé halad". Ennek szellemiségében a Szent II. János Pál Intézet munkatársai alumínium italosdoboz gyűjtésre buzdították az embereket. Ahelyett, hogy eldobnánk vagy kidobnánk a szemét látszó dolgokat, tegyük ezeket a helyükre, hangzott a jelmondat! Az alumínium dobozok ugyanis 100%-ban újrahasznosíthatók. Az akció keretében, szombatonként szervezett szemétgyűjtés formájában invitálta az intézet az embereket erre a különleges megtérésre. Hétről hétre egyre több család és fiatal vett részt ezeken a programokon, és járult hozzá Debrecen valamint a város környékének - megtisztulásához.

Hálával és reménnyel telve mondhatom, hogy nemcsak az emberek ökológiai lábnyomát tudtuk csökkenteni, hanem - látva és felszedve - a sok szemetet talán tudatosabb fogyasztókká is válhatunk. A természetben töltött órák kivételes lehetőséget adtak arra, hogy rátaláljunk magunkra, egymásra és Istenre, valamint, hogy rácsodálkozzunk arra, mekkora kincs birtokosai vagyunk, mellyel felelősségteljesen és szeretettel kell bánnunk.

A jó hír az, hogy a kezdeményezés nem zárul le, hanem május 24-től tovább folytatódik. A Szent II. János Pál Intézet szeretné az ökológiai megtérés üzenetét még több emberhez elvinni, sőt cselekvésre ösztönözni őket. Debrecen városának lakosságát egy 800 órás kihívásra buzdítjuk, mellyel egyben egy hivatalos magyar rekord felállítása a célunk.

Szerző: Dr. Márkus Bernadett