Láthatóvá tenni a láthatatlant

2023.02.14

Hogy mi is ez az egész, az legjobban talán a Váratlan élet c. igaz történeten alapuló filmből derül ki, amelyet február 9-én meg is lehetett tekinteni a II. János Pál intézetben. 

A film egy texasi abortuszklinika elkötelezett vezetőjéről szól, aki egyszer véletlenül végignéz egy abortuszt az ultrahang képernyőjén keresztül. A látvány hatására belehasít a felismerés, hogy a halál elől ösztönösen menekülő, kapálózó kis magzat nem egy érzéketlen szövetcsomó, ahogy ő ezt eddig lelkesen bizonygatta a terhességmegszakításra váró nőknek, hanem egy érző kis ember. Villámgyorsan meghozza a döntést, hogy feladja állását, majd csatlakozik ahhoz az életvédő szervezethez, amelynek tagjai rendszeresen békésen imádkoznak a klinika kerítésénél. Ez a 2004-ben indult kis csoport volt a 40 nap az életért kezdeményezés elindítója. A mozgalom azóta világméretűvé nőtt, mostanra már 64 országban egymillió embert tudhat maga mögött, akiknek imája nyomán bezártak 130 abortuszt végző intézményt, kb. 250 ilyen helyen dolgozó ember felmondott, és több mint 22 ezer emberi élet menekült meg a születés előtti haláltól (ez csupán a dokumentált statisztika). Emellett a szervezet nem hagyja magukra azokat a nőket sem, akik letettek az abortuszról, de a krízishelyzetük továbbra is fennáll. Sőt, az abortuszon átesetteknek is segít lelkigondozással, vezetve őket az önvádtól és kétségbeeséstől a bűnbánaton át a bűnbocsánat elfogadásáig.

Magyarországon évenként még mindig több mint 20 ezer fölött van az abortusz áldozatainak a száma, amennyi egy Hajdúszoboszló méretű város lakossága. Most itt a lehetőség számunkra, hogy a magunk eszközeivel tegyünk ez ellen. A Szent II. János Pál intézet szervezésében bekapcsolódhatunk a 40 nap az életért mozgalomba Hamvazószerdától Virágvasárnapig (február 22. - április 02.) a Kenézy Gyula Kórház (Bartók Béla utca 2-26.) nőgyógyászati osztálya előtt végzett csendes imával. Minden nap reggel 7 órától 19 óráig szeretnénk folyamatosan jelen lenni a helyszínen óránkénti váltással. Habár egy-egy ember imája is rengeteget számít, az lenne a jó, ha minél többen részt tudnánk venni, hogy az arra járók és ott dolgozók számára valóban láthatóvá tegyük az ügy fontosságát és tanúságot tegyünk az élet mellett.

A kis magzatok még nem tudják megvédeni magukat. Ők akkor lesznek biztonságban, ha - esetleg éppen a mi imánk nyomán is - az emberek gondolkodásmódja átalakul, és valóban az élet lesz a legfőbb érték a társadalomban, születés előtt és után egyaránt.

Írta: Lieli Mariann

További részletekről érdeklődni és jelentkezni a janospalintezet@gmail.com email címen lehet. A jelentkezést követően folyamatosan bejelölhető egy táblázatban, hogy ki mely napo(ko)n és időpontban tud a helyszínen imaszolgálatot vállalni.