Ha olyan természetes a pornónézés, akkor mégis miért a legnagyobb tabu?

2022.12.14

A modern társadalom egyik legnagyobb problémája, miközben gyakorlatilag senki sem beszél róla. A kisgyerekek és a fiatalok rendkívül sérülékenyek és különösen ki vannak téve annak, hogy ezek áldozatai legyenek és az első szexuális tapasztalataikat a pornón keresztül szerezzék.

Persze feltehetjük a kérdést, hogy ,,Miért ne nézzem, kinek ártok vele?"

A válasz egyszerű. 

1. Elsősorban magadnak.

Férfiként egy idő után észrevétlenül átalakul a nőkről alkotott képed. Hiszen a pornófilmekben mindig és azonnal kiszolgálják a nők a férfiak vágyait. Egyre agresszívebben követelheted a másiktól, hogy olyat tegyen, ami nem tiszteli a másik személyét. Mindig egyre extrémebb és izgatóbb videókat keresel, így könnyen antiszociálissá és magányossá válhatsz. És nem mellesleg merevedési és magömlési zavaraid is lehetnek.

Lehet meglep, de ez a kérdés nem csak férfi ügy, férfi probléma. Három nőből kettő nézett már életében pornót.

Nőként romlik a testképed, önértékelésed, mivel a pornószínésznőkhöz méred magad. Azok a tinédzserek, akik rendszeresen néznek pornótartalmat, hamarabb válhatnak szexuálisan aktívvá, többször váltogatják partnerüket és több alkalmi kapcsolatot létesítenek, mint velük egykorú társaik. Növekedhet náluk a szex közbeni alkohol- és drogfogyasztás, és gyakoribb lehet az anális és orális szexuális együttlét.

Sok nő és férfi a pillanatnyi boldogságérzetet keresi a pornóban, vagy pedig egyfajta kezelési megoldásként tekint rá, hogy meneküljön a különféle stresszhelyzetekből, szomorúságból, unalomból.

2. Másodsorban a kapcsolataidnak.

Párkapcsolat előtt álló fiúként kisebb a motivációd, hogy megtedd az első lépést egy kapcsolat kialakításához, hogy elhívj egy lányt randira. Hiszen lehet csalódás vagy visszautasítás ér, míg a szobádban kiélheted a pillanatnyi vágyaidat. Ha a találkozás meg is történik, türelmetlenebbül randizol, hiszen a valóságban beszélgetni kell, küzdeni kell a lány figyelméért. Emellett még ott van a szégyenérzet, mely nem hagyja, hogy az ismerkedés során felvállald előtte, hogy pornót nézel, és emiatt nem tudsz teljesen megnyílni felé. És ugyanez a szégyen nem engedi, hogy tovább lépj. Minél inkább rabja vagy már a pornónak, annál inkább csökken az elégedettséged a társad fizikai megjelenésével, szexuális teljesítményével és kíváncsiságával kapcsolatban. Hogy miért? Azért, mert a pornó átprogramozza az agyat, így sokkal kevésbé tudsz tiszta vággyal közeledni hozzá. Már nem tudod szabadon, elvárások nélkül és tisztán élni a kapcsolataidat. Férfiként úgy érezheted, hogy amit elvársz a nőktől azt élvezik, pedig az számára megalázó, fájdalmas vagy veszélyes is lehet. Lányként pedig úgy gondolhatod teljesen normális, hogy szex közben így bánnak veled. Jelentős kapcsolat van aközött, hogy egy lány mennyi pornót néz, és hogy a későbbiekben milyen mértékben hagyja, hogy férfi partnere a pornóból tanult agresszivitással bánjon vele.

Ha házasságban élsz nehezebben maradsz hűséges, hiszen a szexualitást nem a pároddal éled meg, így kevésbé tudsz kötődni érzelmileg is hozzá. Olyan dolgokat fogsz elvárni a házastársadtól, amik nem a kölcsönös tiszteletre, bizalomra, őszinteségre és szeretetre épülnek, hanem egyéni kielégülésedre irányulnak.

3. Harmadsorban a társadalom legérzékenyebb és legsérülékenyebb tagjainak.

A kisgyerekek 10 éves korig nem ismerik a nemi vágyat, az erotikát, számukra a szexualitás biológiai és fizikai valóság. Ezt az ártatlanságot sértik és károsítják a pornográf tartalmak. Hiszen azok torz viselkedés-, magatartásformákhoz, valamint személyiség- és erkölcsi fejlődéshez vezethetnek. Mivel a kisgyermekek nem képesek különbséget tenni a képzelet és a valóság között, fennáll a veszélye annak, hogy azokat fogják elfogadhatónak, normálisnak és követésre érdemesnek tartani. Ez kapcsolataikban ahhoz vezethet, hogy nem tudják tisztelni a másikat, mivel a boldogságot egyedül a saját érzéki örömeikben látják. Emellett számos dologról hazudik még a pornó a szexről. 

Összegezve a pornófogyasztás nagyon sok eleme fenyegeti a párkapcsolati intimitást, amely fő forrása a kapcsolódásnak és a kommunikációnak két ember között. Az igazi intimitás során nem csupán a hálószobánkba engedjük be partnerünket, hanem a szívünkbe és az életünkbe is. Az igazi intimitás arról szól, hogy mi mit ajándékozhatunk magunkból a másiknak, nem pedig arról, hogy mit kaphatunk tőle. "Szeretni annyi, mint tökéletesedni, legyőzni önzésünket, hogy elajándékozhassuk magunkat."(Szent Janka Beretta Molla)

Hidd el, ha nem nézel pornót, az életed összes területén fejlődni fogsz. Legyen ez az a nap, amikor szakítasz a pornóval és az önkielégítéssel!

/Dr. Márkus Bernadett írása/