Csodálkozz Rá(m)!

2022.03.25

Tudtad, hogy a gyerekek legelső kérdése nem a MIÉRT?(sőt nem is a második), hanem a MI EZ? MI AZ?. Lehet nem is szavakkal, hanem gesztusokkal, nonverbális jelekkel közli velünk: ,,Anya, apa ott, ott az ott mi? És ez mi?"

Hogy mi lehet ennek az oka? A kisgyerek számára minden új, és rendkívüli, mert számára a világ nincs definíciók, szabályok közé szorítva. Nem skatulyáz. Nincsenek elvárásai. Egyszerűen csak hagyja, hogy megragadja, elbűvölje, amit lát, és ami körülveszi. Ez a kíváncsiság, a felfedezni vágyás már az anyaméhben, a fogantatás pillanatában elkezdődik az aprócska ember életében, elindítva őt a még nagyobb megismerésére. Mint amikor először csodálhatja a szülei által elültetett kis magocskát, miként egyszer csak szárba szökken és zöld kis hajtásával kitör a földből, vagy amikor az orra előtt bontja ki szárnyait egy pillangó, aki előtte még egy kicsi, jelentéktelen bábnak tűnt. A dolgok puszta létezését csodálja. Nem a működését vagy a tulajdonságait. Azonban ahogy cseperednek, egyre inkább a tulajdonságra fókuszálnak, majd a környezet mindent elkövet, hogy lassan feledésbe merüljön a csodálat tárgya, maga a létezés. [1] ,,Az életet sem úgy tekinti már, mint Isten ragyogó ajándékát, felelősségére és szerető őrzésére, "tiszteletére" bízott "szent" valóságot. Az élet egyszerűen "dologgá" válik, melyet kizárólagos, szabadon uralható és manipulálható tulajdonának tekint." [2]

A megfogant gyermek lelkében ott a mustármag, az ősszeretetet magja, mely a SZERETVE VAGYOK üzenetét hordozza. Ez egy olyan isteni szeretetüzenet, mely magának a létezésemnek szól és nem a tulajdonságaimnak, vagy a képességeimnek.

Tudtad, hogy Down-szindrómával született emberek

  • 99%-a boldog és elégedett az életével
  • 97%-a szereti önmagát
  • 99%-a kifejezi szeretetét a családja iránt
  • 97%-a azt nyilatkozta, hogy szereti a testvéreit
  • 100%-ban megérdemlik a szeretetet és a védelmet [3]

Milyen jó lenne, ha a társadalomban ennyi boldog, életével elégett ember lenne, aki tudná szeretni önmagát, ki tudná fejezni szeretetét családja és embertársai iránt. Lehet eddig más szemüvegen keresztül néztél a Down-szindrómával diagnosztizált életekre. Mert valóban mások, ha a tulajdonságaikat, a "működésüket" látjuk meg csupán. Nézz rájuk újra és csodálkozz Rá, hogy mennyi szeretet, mennyi őszinteség és mennyi érték van bennük!

[1] Barsi Balázs OFM, A forrástól az óceánig - sodrásba kerülve -

[2] Szent II. János Pál pápa, Evangelium vitae, 22

[3] https://www.liveaction.org/

Nem vagytok egyedül a kérdéseitekkel! Van sorstárs segítség is!( Down Dada Alapítvány)