7 ÉRV, hogy miért állj le a pornóval

2022.12.07


1.  A modernkori rabszolgaság támogatása

A pornó alapvető üzenete a másik ember megvetése, kihasználása, megalázása és függőségbe taszítása. Az embert és az emberi testet tárgyként kezeli, mely személytelen és féktelen vágyak prédája. Ráadásul a fogyasztó is rabszolgává válhat.

2. Keresletet növelsz

A látogatottság növelésével hozzájárulsz a pornóipar támogatásához. Hiszen ha nem lenne rá kereslet, ezeknek a termékeknek a gyártása és terjesztése nem történne meg. 

3. Tönkreteszi a kapcsolataidat

Lealacsonyítja a szexualitást, perverzzé teszi az emberi kapcsolataidat, szétrombolja a házasságot és a családi életet. 

4. Lerombolja az önbecsülésed

,,Ha egy személy pornót fogyaszt rendszeresen, az egész biztos, hogy ehhez depresszió, romló önbecsülés, akár öngyűlölet társul." - írja Dr. Gary Brooks, pszichológus, aki pornófüggőkkel foglalkozott az elmúlt 30 évben. Az antiszociális viselkedésre és a beteges magatartásformákra késztet.

5. Egyre érzéketlenebbé tesz

Sok pornófogyasztó ráébred, hogy olyan dolgok keltenek bennük vágyat, amitől korábban undorodtak, vagy amiket korábban helytelennek, vagy tisztességtelennek tartottak. Már nem tudnak nemi vágyat érezni a saját partnerük iránt, kizárólag a pornóra reagálnak nemi vággyal. Emellett elfojtja az egyén erkölcsi érzékét mások jogaival és emberi méltóságával szemben. 

6. Irreális elképzelések a szexről

A pornó úgy mutatja be a szexet és az emberi testet, ami egyáltalán nem tükrözi a valóságot. Nem lesznek számodra vonzóak az igazi emberek. A személyiségüket már nem, vagy csak nagyon nehezen veszed észre. Komoly önértékelési problémák és/vagy irreális elvárások alakulnak ki a másik felé mindkét nemnél. Olyan dolgokat fogsz elvárni a társadtól a szexben, ami nem a kölcsönös tiszteletre, bizalomra és szeretetre épül, hanem megalázod a másikat, hogy az egyéni kielégülést elérd. A pornó a házastárs megcsalását ártatlan, szórakoztató sportként ábrázolja, aminek nincsen lelki, fizikai következményei. Pedig a valóságban egy megcsaláskor szégyen, vívódás és pszichológiai zavarok is kialakulhatnak, amik szétverik a házastársak közti intimitást. Ez akár váláshoz vezethet.

7. Rosszabb lesz a szexuális életed

Az önkielégítés során az ember saját magának irányítja a kielégülést. A társad sosem fogja tudni ezt pontosan ugyanúgy csinálni. Még akkor sem, ha amúgy beszélgettek arról, kinek hogyan lenne jó a szex. Vannak akik, csak a pornót nézve tudnak orgazmust elérni, valódi partnerrel nem. Láthatjuk, hogyha kivesszük a hitet, a vallást a képletből, akkor is bőven marad okod, hogy miért állj le a pornóval.

/Blog bejegyzés Arrivera blog, Római dokumentum II. Pornográfia és erőszak a tömegkkomunnikációs eszközökben című könyv alapján/